Vier tips voor het bouwen van een energieneutraal huis

Een energieneutraal huis is een zelfvoorzienende woning dat dezelfde hoeveelheid hernieuwbare energie produceert als het verbruikt, waardoor er geen koolstofemissies ontstaan. Deze zorgvuldig doordachte huizen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar zijn ook fantastisch voor je portemonnee, omdat ze rekeningen voor elektriciteit, gas en andere huishoudelijke diensten elimineren. Soms moet je alsnog een beetje energie gebruiken. Sluit dan een contract af via energievergelijken. In sommige gevallen is dit niet eens nodig bij een energieneutraal huis, wat je kunt bouwen met behulp van de onderstaande tips.

Produceer je eigen energie

Produceer je eigen schone stroom met strategisch geplaatste zonnepanelen. Als het gaat om het inschatten van hoeveel energie je nodig hebt, houd er dan rekening mee dat je energiebehoefte voor de nieuwbouw zal verschillen van de oude, op basis van de toepassing van passiefhuismethoden, een nieuwe indeling/grootte en mogelijke nieuwe apparaten. Met batterijopslag kun je overtollige stroom ook opslaan voor minder zonnige maanden, zodat je nooit hoeft te worden betrapt op het kopen van stroom van het net. Ook kun je je overtollige energie teruggeven aan een van de energieleveranciers. Hiervoor krijg je een vergoeding.

Oriënteer je op de locatie

Het kopen van een energieneutraal huis kan verleidelijk zijn, maar ze zijn niet geschikt voor je individuele locatie en kunnen daarom leiden tot een slechte oriëntatie. Licht, warmte en wind hebben op elke locatie een andere invloed, wat betekent dat een huis dat geen rekening houdt met je locatie, in de winter bijna geen zonlicht kan absorberen en in de zomer heel veel. Werk samen met een architect die je huis specifiek voor je locatie ontwerpt om passieve verwarming en koeling te creëren. Hierdoor is het in sommige gevallen zelfs mogelijk om de behoefte aan kunstmatige verwarming en koeling te elimineren.

Kies geschikte materialen

Kies materialen die de passieve ontwerpstrategie versterken, zoals dubbele of driedubbele beglazing of low-e-glas. Volgens experts kunnen ramen met dubbele beglazing het warmteverlies in de winter tot 70 procent verminderen, dus zorg ervoor dat je ramen van het soort zijn dat niet tegen je werkt. Verminder ook de energievraag van je huis door energiezuinige apparaten te kiezen. Maak gebruik van warm water op zonne-energie, kies voor water- en energiezuinige apparaten, toiletten met weinig spoeling, ledlampen, inductiekookplaten en waterverwarmers met warmtepomp om het verbruik laag te houden zonder afbreuk te doen aan je levensstijl.

Focus op isolatie

Zorg ervoor dat je woning gebruik maakt van hoogwaardige, hoge thermische isolatie in de vloeren, wanden en plafond. Het is ook belangrijk om luchtlekken te verminderen en ervoor te zorgen dat je droogtebestendige afdichtingen hebt. Gebruik bijvoorbeeld structureel geïsoleerde panelen (SIP’s) voor isolatie in de vloeren en muren met ‘R’-waarden van respectievelijk R2,8 en R3,7, terwijl het plafond geïsoleerd met wollen matten met een ‘R’-waarde van R7 kan zijn. Denk bij het overwegen van isolatie ook aan geschikte interne raambekleding, omdat deze als isolatie fungeert om te voorkomen dat warmte in de winter uit het huis ontsnapt en in de zomer in het huis lekt.

Geplaatst in: page