Vier tips voor het vergroenen van je huis 

Steeds meer mensen kiezen er tegenwoordig voor om een groen huis te bouwen in België. Dit betekent niet dat de woning daadwerkelijk een groene kleur krijgt, het wordt juist als groen gezien omdat weinig energie verbruikt wordt in het huis. Een groene energieleverancier kiezen via Easyswitch is hierbij ook zeker van belang. Door dit te doen met behulp van een energievergelijker zul je namelijk nog beter op het milieu passen in combinatie met je groene woning. Hiervoor kun je zorgen met behulp van onder meer de onderstaande tips. 

Isolatie 

Isolatie is een van de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden bij het bouwen van een groene woning. Verwarming en koeling zijn goed voor 50 procent van het energieverbruik van je woning. Luchtlekken zoals rond ramen, deuren en leidingwerk zijn verantwoordelijk voor warmteverlies in gebouwen. Laat verwarming en koeling van de lucht van je binnenruimte niet verloren gaan door onjuiste isolatie. Een goede isolatie zal niet alleen je energieverbruik verminderen, maar ook je elektriciteitsrekening aanzienlijk verlagen. Het gebruik van groene isolatie heeft bewezen een duurzame bouwtechnologie te zijn, omdat het de noodzaak van hoogwaardige afwerkingen van niet-hernieuwbare materialen elimineert.

Klein

Een klein huis gebouwd met milieuvriendelijke technieken heeft een kleinere impact op het milieu dan een groot huis. Een huis dat te groot is, zal waarschijnlijk meer kosten om te verwarmen en te koelen. Probeer de plaats beheersbaar en kosteneffectief te houden. Als je van plan bent je gezin uit te breiden en een paar familieleden binnen te halen, moet je zorgen voor de juiste middelen en huisvesting. Desondanks is het ook dan alsnog van belang om voor een huis te kiezen dat zo klein mogelijk is. Natuurlijk moet het niet te klein zijn, maar het moet ook zeker niet te groot zijn.

Zonnepanelen

Zonne-energie is een schone en hernieuwbare energiebron. Zonnepanelen zijn een opkomende en hete technologie voor mensen die gebruik willen maken van de natuurlijke kracht om ons heen: de zon. Zonnepanelen zijn in het begin misschien duur, maar de besparingen op de lange termijn die je in je zak kunt steken, is een verbluffend voorbeeld van de voordelen van de panelen. De locatie van je huis en de manier waarop je zonnepanelen hebt aangelegd, kunnen bepalen hoeveel stroom je kunt verzamelen. Door gebruik te maken van zonne-energie kun je je energieverbruik verlagen en eventueel overtollige energie leveren aan je nutsbedrijf.

Bouwmaterialen

Als het bouwen van een groen huis je doel is, dan moet het gebruik van milieuvriendelijke of milieuvriendelijke producten op je lijst staan, die de impact van de bouw op het milieu kunnen verminderen. Elk onderdeel van je woning, zoals dakbedekking, bouwmateriaal, kasten, balies en isolatie van je vloer, moet milieuvriendelijk zijn. Gebruik producten zoals teruggewonnen hout, gerecycled plastic, gerecycled glas of natuurlijke producten zoals bamboe, kurk en linoleum, die zijn gemaakt van natuurlijke, hernieuwbare materialen. Zelfs organische verven helpen de negatieve effecten op het milieu te beperken omdat ze gemakkelijk afbreken zonder dat er gifstoffen vrijkomen.

Geplaatst in: page