Zo kun je een epoxyvloer installeren! 

Als je van plan bent om een bijna energieneutraal huis te gaan bouwen in België dan zul je veel keuzes moeten maken. Zo moet je onder meer gaan nadenken over de vloer in je woning. De afgelopen jaren kiezen veel mensen voor een gietvloer. Dit ziet er niet alleen prachtig uit, maar het kan ook nog eens helpen bij het vasthouden van de warmte in je huis. Bovendien heb je veel opties bij gietvloeren. Een gietvloer kan bijvoorbeeld gemaakt worden met behulp van epoxy, wat ook gebruikt kan worden als vloercoating. In dit artikel kun je lezen hoe je zelf een epoxyvloer kunt installeren in je BEN huis. 

 

Kies de juiste epoxy

Er zijn drie soorten epoxy met hun eigen toepassingen. Het is daarom van belang om de juiste soort te kiezen voor de vloer in je nieuwe huis. Hierbij kun je kiezen uit de onderstaande soorten:

  • 100 procent solide epoxy. De puurste vorm van de epoxyverven. Hardt snel uit.
  • Op oplosmiddel gebaseerd. Gemaakt van 40 tot 60 procent vaste stoffen die worden gecombineerd met chemische oplosmiddelen. Aanzienlijke rookgeur van dit type epoxy en het is het beste om de juiste uitrusting te dragen om je gezondheid te beschermen.
  • Op waterbasis. Bestaat uit 40 tot 60 procent vaste stoffen die worden gecombineerd met water. Het veiligste type epoxy en het best gebruikt in woningen

Bereid de vloer van tevoren voor

Experts kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk deze tip is. Spuit niet alleen de vloer af, schraap er eventueel vuil van af en zorg ervoor dat geen enkel onderdeel onrein wordt. Dit kan invloed hebben op hoe de epoxy werkt.

 

Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen  

Epoxyvloeren zijn weliswaar bestand tegen chemicaliën, maar ze hebben hun beperkingen. Vermijd agressieve reinigingsmiddelen die de coating kunnen aantasten.

 

Toepassen volgens de instructies

Wees niet creatief. Luister gewoon naar de regels van de fabrikant van de epoxy en pas ze goed toe. Zorg ervoor dat je overtollige epoxy afschraapt als je klaar bent.

 

Onderhoud de vloer regelmatig  

Nadat je klaar bent, moet je de vloer nog steeds goed onderhouden. Je kunt dit doen door in een beker water en ammoniak te mengen.

 

Draag de juiste uitrusting en wees veilig

Als je een oplosmiddel kiest, draag dan beschermende kleding, houd alle huisdieren uit je huis en zorg ervoor dat de woning ventilatie heeft. Volg alle instructies op de fles om veilig te werk te gaan.

 

Of neem toch contact op met een professional

Als je een BEN woning laat bouwen in België dan is de kans groot dat je al veel professionals hebt rondlopen op de bouwplaats. Er kan dan ook nog wel iemand bij die ervoor zorgt dat de epoxyvloer perfect aangebracht wordt in je nieuwe huis. Als je niet zeker weet of u een epoxyvloer op de juiste manier kunt installeren, is het geen schande om contact op te nemen met een gespecialiseerd bedrijf om je te helpen. Het is beter om meer uit te geven dan je vloer te verpesten!

Geplaatst in: page