Ben Bouwen

Een concept van Architect Frank Gruwez. Hij bezit het keurmerk Energiebewust Architect.

Lees Meer

Hoe kan ik zelf een verstopping verhelpen?

Is je toilet verstopt? Raak niet in paniek. Een verstopt toilet is vies en ruikt niet lekker. Wanneer je toilet verstopt is, probeer je het eerst zelf te ontstoppen. Een toilet ontstoppen is op zich geen moeilijke klus. Met de juiste gereedschappen en de beste tips kun je je toilet, zonder de hulp van een loodgieter ontstoppen. Hier enkele tips hoe je je verstopping kan verhelpen.

  1. Giet er wat heet water in
Als je niet de tijd hebt om op de klomp te wachten, of als je je kans op succes wilt vergroten door de zwaartekracht een helpende hand te geven, kun je een paar kopjes heet water in de kom gieten. Het hete water helpt bij het afbreken van het afval, waardoor de verstopping wordt losgemaakt. Gooi wel geen kokend water in een koude, broze, porseleinen toiletpot, waardoor deze zou kunnen barsten.
  1. Flink borstelen
Dit lijkt misschien een beetje onaangenaam, maar als je echt in de knel zit en er geen ontstopper in zicht is, pak dan een toiletborstel en draai de haren in de afvoer. Een paar keer op en neer pompen is voldoende om het afval los te maken, zodat de verstopping in een mum van tijd verdwijnt.
  1. Koop ontstoppingsmiddel
In de supermarkten vindt je verschillende ontstoppingsmiddelen die je kunt gebruiken voor het ontstoppen van je toilet. Volg de instructies op de fles voor een effectieve werking en houd het ver van kinderen.
  1. Bakpoeder en azijn
Wanneer je azijn en bakpoeder mixt, ontstaat een heftige reactie. Dit komt door het natriumcarbonaat dat in de bakpoeder is. Door de mix komt koolstofdioxide vrij, die de wc kan ontstoppen. Meng een zakje bakpoeder met een halve fles natuurazijn en roer het goed. De mix is pas gereed, wanneer er bubbels en schuim ontstaat. Gooi het mengsel in de wc-pot en na 10 minuten doe je er ook wat heet water in de pot. Spoel het toilet niet door en laat het de hele nacht zo zitten. De volgende ochtend is de verstopping verdwenen.
  1. Rubberen ontstopper
Een ontstopper is gemakkelijk te gebruiken en het is een goede manier om een toilet te ontstoppen! Iedereen zou een ontstopper moeten hebben. Hoe een toilet te ontstoppen met een zuiger: zorg ervoor dat je rubberen handschoenen aandoet, als je die hebt. Plaats de ontstopper in de toiletpot en stoot zachtjes naar beneden. De eerste duw is alleen maar nodig om van de lucht af te komen. Als je te hard duwt, kun je vuil water op jezelf spatten. Nu dat je een goede afdichting hebt, pomp je de zuiger krachtig op en neer, met behoud van de afdichting. Trek ten slotte de zuiger scherp omhoog en verbreek de luchtafdichting. Het water zou door de afvoer moeten stromen. Herhaal deze stappen totdat de verstopping is verdwenen. Nu weet je hoe je het toilet kunt ontstoppen met een ontstopper!
  1. Bel de loodgieter
Heb je alle doe-het-zelf methodes gebruikt om de verstopping te verhelpen en lukt het toch niet, dan wordt het tijd dat je een professionele loodgieter inschakelt voor hulp. De loodgieter heeft alle technieken en apparatuur om jouw toilet te ontstoppen.  
 

 

Contact?

Hebt u interesse om een Ben woningen te bouwen? Neem dan voor meer informatie geheel vrijblijvend contact met ons via telefoonnummer 055 45 53 63 of via e-mailadres: info@gruwez.be

Praktische bouwgids voor jouw BEN-woning (1 exemplaar)

De gids helpt bouwheren bij het bouwen van een BEN-woning.